گامهای سبز دانشگاه بیرجند در مدیریت آب و پسماند
فرهنگی
بزرگنمایی:
دانشگاهها به دلیل ماهیت مسئولیت خود که بخشی از آن تامین وسایل زیستی و رفاهی دانشجویان است پیوند ناگسستنی با موضوع آب دارند و تامین آب و موضوع فاضلاب از وظایف اصلی مسئولین دانشگاهها خصوصا در مناطق کویری و مرزی است.
آب و آبادانی واژگانی هستند که حیات بشری به آنها وابستهاند و چندین سال است که این مایه حیات به سختی در دسترس جامعه ما به خصوص مناطق کویری ایران قرار میگیرد.
در سالیان اخیر اثرات کمبود بارندگی بر روی منابع آب این استان به شدت اثرگذار بوده و موجب کاهش سطح آب منابع زیرزمینی شده است.
اگر چه مردم سخت کوش این مناطق برای خشکسالی و کمبود آب برنامههای متعددی دارند و در این زمینه صرفهجویی زیادی به عمل آوردهاند، اما با این وجود اجرای برنامههای مصرف بهینه آب و استفاده از پساب فاضلابها مستلزم هزینههای سنگینی است که به تنهایی از عهده مردم و ادارات و نهادهای مردمی برنیامده و محتاج حمایتهای ویژه دولتی است.
دانشگاهها به دلیل ماهیت مسئولیت خود که بخشی از آن تامین وسایل زیستی و رفاهی دانشجویان است پیوند ناگسستنی با موضوع آب دارند و تامین آب و موضوع فاضلاب از وظایف اصلی مسئولین دانشگاهها خصوصا در مناطق کویری و مرزی است.
خشکسالیهای متوالی و چندین ساله سبب شده در سالهای اخیر همه دانشگاهها به خصوص دانشگاه بیرجند دچار معضل تامین آب مصرفی شود چرا که قناتی که بخشی از آب مورد نیاز را تامین میکرده خشک شده و سطح آب چاههای مورد استفاده در حدود چهل متر افت پیدا کرده است.
احمد خامسان اظهار کرد: در حاضر منابع آبی دانشگاه بیرجند به وسیله هفت حلقه چاه تامین میشود که با توجه به خشکسالیهای اخیر در منطقه شرق کشور، این موضوع تهدید جدی برای این دانشگاه محسوب شده است.
خامسان ادامه داد: دانشگاه بیرجند حدود 12 هزار دانشجو و شش مجموعه خوابگاهی را در خود جای داده است ودر صورتی که تدبیری برای حل این بحران نیندیشد بدون شک در آیندهای نزدیک با یک معضل شدید منطقهای روبرو خواهد شد.
وی اظهار کرد: بنا بر گزارش شورای مدیریت بحران شهرستان بیرجند در سال جاری نیز شرایطی مشابه با سالهای گذشته با روند کاهش بارش باران مواجه خواهیم بود از این رو، استان خراسان جنوبی در حال حاضر در وضعیت خشکسالی شدید قرار گرفته و جزو استانهای کم برخوردار در زمینه بارندگی محسوب میشود.
رییس دانشگاه بیرجند تصریح کرد: در این راستا دانشگاه بیرجند در گام نخست استفاده بهینه از آب و بازیافت فاضلاب خوابگاههای دانشجویی را در اولویت کار خود قرار داده و خوشبختانه در این زمینه نیز موفقیتهایی را داشته است.
خامسان ادامه داد: علاوه براین دانشگاه بر روی سه حوزه کلیدی مدیریت پسماند، بهینهسازی مصرف آب و پایش آن متمرکز شده و در حوزه مدیریت پسماند هدف اصلی، جداسازی فاضلاب خاکستری و استفاده از پساب تصفیه شده در آبیاری فضای سبز دانشگاه است.
وی افزود: فاضلاب خاکستری که به پساب حمام، ظرفشویی و روشویی گفته میشود، بیش از شصت درصد حجم فاضلاب یک مجموعه را شامل میشود، بنابراین ذخیره و بازیافت این منبع بزرگ میتواند باعث کاهش شدید در مصرف آب شرب و همچینن صرفهجویی قابل توجه در هزینهها شود.
رییس دانشگاه بیرجند ادامه داد: همچنین توسعه و افزایش ظرفیت تصفیه خانه فاضلاب موجود حجم زیادی از آب را به چرخه مصرف دانشگاه برمیگرداند و لجن آبگیری شده ناشی از فرآیند تصفیه فاضلاب به منظور تولید کمپوست استفاده خواهد شد.
- http://etefagherooz.ir , etefagheroozonline.ir , اتفاق روز , اخبارایران , نشریه اتفاق روز , رباط کریم , شهریار , اخبارروز , اتفاق روز آنلاین , اتفاق , حوادث روز , اسلامشهر , بهارستان , پرند , ایران , کردستان , زنجان , البرز , قزوین , تهران