محدودیت ورود ارز برداشته شد/ فاصلهگذاری اجتماعی رعایت نمیشود
سیاسی
بزرگنمایی:
سخنگوی دولت با بیان اینکه در حمل و نقل عمومی مانند تاکسیها و اتوبوسها فاصله گذاری اجتماعی رعایت نمیشود، گفت: در مترو با اینکه همه موظف به زدن ماسک هستند اما فاصلهگذاری رعایت نشده است.
علی ربیعی سخنگوی دولت ظهر امروز (دوشنبه) در نشستی با خبرنگاران ضمن تسلیت شهادت امام جعفر صادق (ع) و همچنین تقدیر از رسانهها برای انعکاس اخبار مشکلات مردم و اقدامات دولت، اظهار داشت: ما بیش از گذشته نیاز داریم از اقدامات مطلع شویم و پیرامون شایعات زیادی که هست، بحث شود و توضیحاتی داده شود. روزهای سختی است که بیش از گذشته نیاز به آرامش روانی و همدلی داریم و کار رسانه در این روزهای تاریخی، بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. مسئله کرونا کماکان مهمترین مسئله دولت ما و تقریباً جلسات اقتصادی، اجتماعی و ستاد ملی کرونا است.
ربیعی با بیان اینکه مبارزه ضدکرونایی دولت و نظام سلامت وارد مرحله جدیدی میشود، عنوان کرد: ما هر چه جلو میرویم با اتفاقاتی در عرصه شیوع و اقتصاد مراحل جدیدی را تجربه میکنیم. البته ما به دوران پس از کرونا نرسیدیم و اساساً پسا کرونا مفهومی نیست که بگوییم دیگر کرونا تمام شده است.
وی افزود: آثار و تبعات کرونا از ماههای قبل شروع شده است اما دوران پسا کرونایی از جهت آثار کرونا را داریم سپری میکنیم که به معنای کم شدن کرونا نیست. ما اگر بتوانیم سه اصل ماسک زدن، فاصله گذاری و رعایت نکات بهداشتی را به حد کافی رعایت کنیم قطعاً هم در عرصه سلامت فردی و هم حفظ جان انسانها و هم در پویایی اقتصاد، ما موفقتر عمل خواهیم کرد.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: ما تا همین مرحله، که مرحله مهار است هم دولت، هم کادر درمانی و هم جامعه به تجربه بزرگ و دستاوردهای مهمی دست پیدا کردیم. دستاوردهای دوره مبارزه با کرونا میتواند در عرصههای جدید به کار بسته شود. در فرآیند مبارزه ضد کرونایی آموختیم باید یک روح جدید در سیاست و حکمرانی دمیده شود که امروز خوشبختانه این اتفاق افتاده است.
ربیعی تصریح کرد: در مبارزه با کرونا چالشهای جدیدی داشتیم که با اقدامات حاکمیت واحد، هم افزایی میان قوا و نیروهای مسلح با اشکال نوین عقلانیت در حکمرانی توانستیم با موفقیت نسبی از این مراحل عبور کنیم.
وی ادامه داد: گزارشات ما نشان میدهد که در برخی از اماکن متبرکه رعایت فاصله گذاریها به خوبی صورت گرفته و در برخی مکانها نیز متأسفانه درست مراعات نشده و بسیار ضعیف بوده است. در وسائط نقلیه اتوبوس و تاکسی مراعات خوبی صورت نگرفته و 30 تا 40 درصد مراعات شده و در متروها نیز علی رغم اینکه 90 درصد از ماسک استفاده میشود اما فاصله گذاری ها درست رعایت نشده است.
سخنگوی دولت گفت: با توجه به اینکه پوشیدن ماسک توسط همه مردم در خارج از خانه یکی از روشهای مؤثر در مقابله با کرونا است در جلسه اخیر ستاد ملی کرونا تصمیم گرفته شد و به وزارت صمت دستور داده شد تولید ماسک افزایش یابد و ماسک ارزان در اختیار مردم قرار گیرد.
ربیعی افزود: ما در شرایط فعلی در چند استان به پیک رسیدهایم این به معنای اینکه ما پیک جدیدی داشتیم نیست بلکه استانهایی که به پیک نرسیده بودند حالا به پیک رسیدهاند و نباید اطلاعات و برداشتهای غلطی مطرح شود. ما در استانهای خوزستان، هرمزگان، لرستان و کردستان، بوشهر، آذربایجان غربی و کرمانشاه وارد مراحلی از پیک شدیم که در بسیاری از این استانها هم استانداران و هم کادر بهداشت و درمان به گونهای عمل کردند که تجهیزات ما به اندازه شیوعی که داشتیم غلبه کرده است.
وی بیان کرد: برای دولت نیز روزهای سختی است و همبسته کردن سیاست مناسب هم برای نرسیدن آسیب به اقتصاد خانوارها و هم نرسیدن آسیب به جان انسانها و حفظ توأمان آنها مسیری دشوار است و پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. تعطیلات عید فطر در برخی استانها و عدم مراعاتها و عادی سازی ها در مورد اینکه کرونا تمام شده است، امروز دارد اثر خود را نشان میدهد و پیکهایی که امروز داشتیم نشان میدهد پیکهای سرپایی ما افزایش پیدا کرده است و این آمارها ناشی از تستهایی است که انجام شده و ما از 2 هزار تست امروز به روزانه 26 هزار تست رسیده ایم که قطعاً پیکهای سرپایی ما را افزایش داده است.
سخنگوی دولت اضافه کرد: بحث دیگری که ذهن مشغولی ایجاد کرده بود، افزایش قیمت مسکن و نرخ اجاره بها بود. مسئله مسکن و دستور کار ستاد اقتصادی دولت در چندین جلسه بحث و مقرر شد معاون اول مسئولیت سامان دادن به کنترل افزایش قیمت و تصمیم گیری در مورد سیاستهای تشویقی تولید مسکن و رفع موانع تولید مسکن کارگروهی تشکیل شود و تصمیمات را اجرایی کنند. سیاستها و برنامهها را به کوتاه مدت و میان مدت تقسیم کردیم و برای هر دوره تصمیمات لازم و مناسب اتخاذ شده است. در کوتاه مدت در مورد مستأجران برنامه حمایتی در دستور کار خواهیم داشت و در صورت نهایی شدن خبر آن و جزئیاتش اطلاع رسانی خواهد شد.
ربیعی اضافه کرد: به منظور زمینه سازی برای تأمین مسکن گروههای کم درآمد، وزارت مسکن و شهرسازی مکلف شد هم برای تأمین مسکن برای این گروه و هم برای اینکه جریان پایدار تولید و رونق مسکن شکل گیرد، طرح اقدام ملی مسکن با هدف گذاری 400 هزار واحد با سرعت بیشتری انجام و تفاهم نامههای دستگاهی با جدیت بیشتری انجام شود و سایر وزارتخانهها موظف به همکاری شدند. بانکها، وزارت اقتصاد، شهرداریها، وزارت نیرو و وزارتهای ذی ربط مکلف شدند که برای همه تمهیدات لازم همکاری داشته باشند. در کنار این موارد برای شاغلین فاقد مسکن دستگاههای اجرایی تفاهم نامههای با نهادهای مختلف امضا شده است. وزارت دفاع و پشتیبانی و نیروهای مسلح، وزارت آموزش و پرورش، کار، رفاه و تفاهم اجتماعی برای بازنشستگان و کارگران و همچنین در مناطق آزاد تفاهمنامههای امضا شده که یکی از سیاستهای ما تولید بیشتر مسکن برای مهار قیمت مسکن است سریعتر به نتیجه برسد.
وی با بیان اینکه برای تأمین مسکن دهکهای اول تا سوم درآمدی، تفاهم نامههای 200 هزار واحد در سطح کشور امضا و آغاز به کار شده است مانند سازمان بهزیستی، اوقاف، آستان قدس، بنیاد مستضعفان که کارهای اولیه شأن صورت گرفته است، گفت: برخی از این نهادها کار را آغاز کردند و مراحلی از پیشرفت ساخت را هم طی کردند و همچنین برنامههایی به منظور تأمین مسکن کارمندان سایر دستگاه از طریق مصوبهای در هیئت دولت طراحی شد و دولت در این زمینه مقوله لازم برای در اختیار قرار دادن زمین را انجام داد. در اقدام چهارم به منظور کاهش قیمت تمام شده ساخت مسکن در طرح اقدام ملی تفاهم نامهای هم با وزارت کشور و سازمان نظام مهندسی برای تخفیف و تقسیط هزینههای صدور فرمان ساخت و خدمات مهندسی منعقد شده است و برای جاهایی که مجوز صادر میکنند و هزینه دارند مذاکره میکنیم. برای تقسیط هزینه مصالح ساختمانی هم اقداماتی در حال صورت گرفتن است که ان شاءالله اطلاع رسانی خواهد شد.
سخنگوی دولت گفت: برای طرح اقدام ملی در دو مرحله تعداد یک میلیون و 600 هزار متقاضی از طریق سامانه اقدام کردند و عملیات ثبت نام و پالایش اینها انجام شده است و برای افتتاح حساب سپرده گذاری به بانک مرکزی معرفی شدند. یکی از تسهیلات در نظر گرفته شده، تسهیلات پرداختی توسط بانکها در بخش مسکن 19 درصد رشد کرده و امروز هم باز تسهیلات جدید برای افرادی که بخواهند ساخت و ساز کنند و در زمینههای که مشخص کردند، دکتر همتی در حال تمهیداتی است که بتوانیم باز هم مقداری منابع بیاوریم. سال گذشته 26 هزار و 600 میلیارد تومان بانک مسکن تسهیلات داده اعم از مشارکت مدنی، خرید و جعاله که تعداد آن 581 هزار فقره بوده است. بنابراین سیاستهای پولی و حمایت تسهیلاتی یکی از اقدامات دیگری بود که دنبال میشود.
سخنگوی دولت تاکید کرد: با سیاستهای توأمان وزارت راه و شهرسازی و وزارت صمت ضمن تأمین تقاضای بازار و ساخت مسکن مورد تقاضا نسبت به مدیریت قیمت و ورود نقدینگی به این حوزه تلاش کردند و کمیتههای مشترک تشکیل دادند تا تأمین تقاضا با ایجاد چشم انداز مثبت و ایجاد رونق و عرضه مسکن کوچک و متوسط بوده که به سهولت بتواند قابل دسترسی برای اقشار کم درآمد باشد. تصمیم بر اجرای طرحهای مسکن ملی در چارچوب بازار عرضه از جمله برنامههای مؤثر بوده که در چارچوب کنترل قیمت دنبال خواهد شد. بخشی از افزایش قیمت ناشی از سرمایه سرگشته در دست مردم بوده که خوشبختانه بورس بخش اعظم آن را جذب کرده اما اجرای سیاستهایی در سایر بخشها برای کنترل نقدینگی در بازار مسکن که نقدینگی را دچار آشفتگی بیشتر نکند، مورد توجه قرار گرفت.
ربیعی افزود: وزارت راه و شهرسازی مکلف به کنترل هزینه ساخت مسکن شد. اگر در مرحله ساخت بتوانیم هزینهها را کنترل کنیم گام مؤثری در زمینه مدیریت قیمت مسکن هم برداشته خواهد شد. با توجه به اینکه خرید مسکن برای برخی از افراد صرفاً با سرمایه گذاری صورت میگیرد برخی افراد میخواهند ارزش پول خود را حفظ کنند که قرار بود در بورس آن را ساماندهی کنیم و این خبر قابل توجهی است که ان شاءالله بتوانیم بورس مسکن را راه اندازی کنیم تا افرادی که مایل به تهیه متراژ هستند بتوانند از این بازار خرید کنند.
وی تصریح کرد: بحث دیگری که صورت گرفت واگذاری اراضی دولتی به وزارت راه و شهرسازی واقع شده در محدوده و حریم شهرها برای بهره برداری از طرح اقدام ملی مسکن بود. البته حفظ باغات و اراضی کشاورزی کماکان در سیاستهای دولت در مقررات خواهد بود. مجموعه گرانی مسکن را با جدیت تمام دنبال کردیم که بخشی ناشی از سیاست گذاری ها است و بخشی ناشی از شرایط اقتصادی و فشارهای بازارهای چندگانه کشور هم هست.
سخنگوی دولت افزود: مصوبات پنجاهمین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی به تأیید مقام معظم رهبری رسید و ابلاغ شد. براساس این مصوبه ورود ارز به صورت اسکناس به داخل کشور بدون محدودیت و آزاد صورت خواهد گرفت و مطابق با ضوابط بانک مرکزی و مقررات مبارزه با پولشویی اشخاص حقیقی و حقوقی مجاز هستند بدون محدودیت ارز را به کشور وارد کنند. همچنین تصمیم خوب دیگری که مقام معظم رهبری تأیید کردند، واردات فلزات گران بها طلا، نقره و پلاتین به صورت خام طبق ضوابط بانک مرکزی از کلیه حقوق و عوارض قانونی و مالیات بر ارزش افزوده معاف شدند البته پایان اعتبار این مصوبه تا پایان سال 1399 است.
ربیعی بیان کرد: بانک مرکزی موظف شده است که گزارش پیشرفت کار را هر یک ماه یک بار به دبیر خانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی ارسال کند. این دو تصمیم هم مایل هستیم در موردشان اطلاع رسانی خوبی صورت گیرد. چند تصمیم مهم دیگر نیز در ارتباط با مالیات داشتیم و همکاران ما در سازمان مالیاتی سعی کردند فشار به مالیات دهندگان خوش نام وارد نشود و وارد جاهایی شدند که فرار مالیاتی داشتند و بخشی از کسری بودجه کشور جبران شود.
وی اظهار کرد: برای گسترش مشارکت مردم در پرداخت مالیات آنهایی که زودتر از موعد مالیاتهای خود را پرداخت کنند مشوقهای مؤثری تعیین شده است و قرار شد برای هر مقدار پرداخت زودتر یک و نیم درصد پاداش پرداخت شود. یعنی برای یک معدی مالیاتی که یکسال زودتر نسبت به پرداخت اقدام کند 18 واحد درصد پاداش خواهد گرفت. این یک تصمیم برای مالیات بوده است که افراد زودتر میتوانند از تخفیفها استفاده کنند.
ربیعی گفت: بخشودگی جرایم مالیاتی از دیگر اقدامات دولت بوده است که دولت در دست انجام دارد که برای رفع دغدغههای اقتصادی کمک شایان توجهی خواهد کرد. اقدام دیگر در راستای دولت الکترونیک بود که تصمیمی اتخاذ شد. برای حمایت از هنر و هنرمندان سکوهای نرم افزاری تولید محتوا، وقت آن است که سکوهای نرم افزاری در زنجیره ارزشی خدمات را به تولید کنندگان محتوا پرداخت کنند. موسیقی دانان و اساتید و هنرمندانی که تولید محتوای فرهنگی میکنند باید بتوانند از سودهای حاصل از سکوهای نرم افزاری تولید محتوا بهره مند شوند. صدور دستورالعمل آن به زودی انجام خواهد شد که اقدام مهمی در جهش تولید در فضای مجازی خواهد بود.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: همکاران من در وزارت نیرو نگران مصرف برق هستند. سال 98 اوج بار در 30 تیرماه کمتر از 58 هزار مگاوات بوده است و امسال در حالی که هنوز در هفته آخر خرداد هستیم اوج بار ما به 56 هزار مگاوات رسیده است. درخواست ما از همه ایرانیان این است که کولرهای گازی را روی 24 و 25 درجه تنظیم کنند و کولرهای آبی را روی دور کند بگذارند که در تابستان با مسئله کمبود برق مواجه نشویم.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره انتظار ایران از جلسه امروز شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اینکه آیا ایران درخواست آژانس برای بازرسی از اماکن خاص را میپذیرد یا خیر، گفت: از اعضای شورای حکام انتظار داریم از استقلال این نهاد بینالمللی در برابر قلدری آمریکا حمایت و استقلال خودش را حفظ کند. همینطور هشدار میدهیم استفاده از معیارهای سیاسی در رسیدگی متقابل به تکالیف و حقوق کشورها در آژانس انرژی اتمی نتیجهای جز از هم گسیختگی رشتههای اعتماد و تقویت بیثباتی جهانی ندارد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران بیشترین حد دسترسی را که یک کشور ممکن بود به آژانس بینالمللی اتمی دهد، داده است. در حوزه دسترسیها به بازرسان این نهاد امکاناتی را اهدا کردیم که هم اکنون میتوانیم ادعا کنیم شفافترین برنامه صلحآمیز هستهای جهان را داریم. به کشورهای منطقه نگاه کنید هیچ کدام از آنها ایا درصدی از شفافیت ایران را داشتهاند، ایران انتظار دارد آژانس بینالمللی درخواستهای خود را در چارچوب اساسنامه آژانس و قواعد بینالمللی ارائه کند. ایران ملتزم به تمامی تعهدات بینالمللی خودش بوده و تضمین آن هم گزارشهای 17 گانه مثبت آژانس است.
ربیعی در ادامه تصریح کرد: همواره آماده بودیم بر اساس توافقات مقرر پیشین دسترسیهای مجدد را برای بازرسان فراهم کنیم از این پس هم بر همین اساس به همان روال بر مقتضیات تکنیکی عمل خواهیم کرد. ما معتقدیم به هیچ عنوان بازرسیهای فنی نباید سیاسی شود، چراکه به اختلافنظرهای ما و آژانس کمکی نخواهد کرد بلکه آن را پیچیدهتر هم میکند و همانطور که آژانس در سالهای گذشته گزارشهایی مثبتی را از همکاری ایران منتشر کرده، امیدوار هستیم که این بار هم اجازه ندهند که اهداف سیاسی بر آژانس تأثیر بگذارد، البته آژانس تاکنون این کار را انجام داده است و بر اساس انتظار ما عمل کرده است، اما ما بد طینتی رژیم اسرائیل را در این رابطه کاملاً مشاهده و محکوم میکنیم.
سخنگوی دولت درباره داراییهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و دستور رئیس جمهور به رئیس کل بانک مرکزی در این خصوص، گفت: واقعیت این است که این منابع مطلق به بانک مرکزی و درآمد صادرات نفت و میعانات گازی بوده که به کشور کره جنوبی صادر شدهاند و در حسابهای بانک مرکزی در بانکهای کرهای وجود دارند. با فشارهای آمریکا به رغم اینکه استفاده از این منابع ارزی برای کالاهای اساسی مثل دارو و غیره بوده است و مانعی برای این منابع در راستای واردات کالاهای اساسی و دارو نبوده است، اما کارشکنیهایی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: به دلایل نامعلومی احساس میکنیم دولت کره جنوبی همکاری لازم را انجام نمیدهد و از سال 97 تاکنون این موضوع را پیگیری میکنیم و بانک مرکزی از طریق سیاسی و حقوقی و از طریق وزارت خارجه مداوم پیگیریهای لازم را انجام داده است. راهکارهای مختلفی در این زمینه ارائه شده که امیدواریم دولت کره جنوبی هر چه سریعتر این منابع را آزاد کند و اشکالاتی که ایجاد کرده را مرتفع کند.
ربیعی خاطر نشان کرد: جالب است که این منابع مرتبط با صادرات نفتی است که با مجوز و معافیت صادر شده از سوی آمریکا برای کره جنوبی صورت گرفته به همین دلیل رفتار کره برای ما توجیهپذیر نیست از کرهجنوبی انتظار داریم با اقدامات خودشان این پول را به ایران بازگردانند چرا که پیامدهای این رفتار برای همه ما غیرقابل قبول است و در چشم انداز رابطه دوجانبه کره و ایران هم قطعاً تأثیر خواهد داشت.
سخنگوی دولت در خصوص اینکه آیا با تغییر دولت آمریکا احتمال دارد سیاستهای ایران در مقابل آمریکا نیز تغییر کند گفت: حقیقت این است که نتیجه انتخابات آمریکا تأثیری بر سیاستهای اصولی ما در مقابل آمریکا نخواهد داشت، ما برای بهره مندی از دیپلماسی منتظر تغییر دولتها و رؤسای جمهور در آمریکا نیستیم، هر زمانی که آمریکا آمادگی واقعی و غیر نمایشی برای اغاز دیپلماسی مؤثر داشته باشد و با جدیت برای پایبندی به تعهدات و احترام به توافقهای پیشین و تن دادن به قوانین بینالمللی داشته باشد، دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران بر سر میز مذاکرهای که آمریکا آن را ترک کردند حاضر خواهند بود.
وی افزود: مواضع روشن ما در ارتباط با آمریکا بارها تکرار شده است و هنوزهم چیزی تغیر نکرده است. ما از آنها میخواهیم شنوا تر باشند و صدای جامعه بین الملل را که تمام دنیا میگویند قلدری را کنار بگذارند کنار بگذارد را بشنوند. تا زمانی که آمریکا به دیپلماسی و ارزشهای مشترک که دنیا در سایه فرجام به دست آورد بود برنگردد، ما امیدی به گفتگوی سند بخش را در آن نمیبینیم. نظر آقای ظریف نیز بر اساس پیش بینیهایی است که هر دیپلماتی در هر نقطه جهان دارد، اینکه رویهای تغییر کرده باشد با رفتن و آمدن دولتها چیزی تغییر نخواهد کرد و چارچوبهای ما همان چارچوبهای سابق است.
ربیعی درباره اتهامات وارده از سوی اوکراین و کانادا در خصوص کار شکنی ایران در ارسال جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی، گفت: ما باز هم تسلیت خود را اعلام میکنیم، حادثه دردناک و دلخراشی بود و ما از نخستین روزها این حادثه، آمادگی خود را برای همکاری در بررسی جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی اعلام کردیم و هیچ چیزی از جانب ما برای پنهانکردن وجود ندارد. البته باید نسبت به وجود شفافیت در روند بررسی جعبه سیاه را هم داشته باشیم.
وی افزود: به همین دلیل بعد از بررسی کارشناسی که مشخص شد اعلام بازخوانی جعبه سیاه در ایران وجود ندارد، تصمیم به ارسال جعبه سیاه به خارج از کشور را گرفتهایم و این تصمیمی نیست که امروز گرفته باشیم، تصمیم گرفته شده که بازخوانی جعبه سیاه با نمایندگان ایران در اسرع وقت به اوکراین فرستاده شود، اگر در اوکراین امکان بازخوانی جعبه سیاه فراهم باشد، این کار در اوکراین انجام خواهد شد و اگر این امکان وجود نداشته باشد، جعبه سیاه در فرانسه بازخوانی خواهد شد.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: البته شرایط جهانی درپی شیوع کرونا و قطع پروازهای جهانی این وقفه را ایجاد کرد اما با بازگشایی پروازها، سریعاً این کار انجام خواهد شد، سازمان هواپیمایی و وزارت امور خارجه در حال انجام این امور هستند.
وی ادامه داد: ما بارها اعلام کردیم که خواستار روشن شدن ابعاد مختلف حادثه و توافق در میزان غرامتها هستیم و امیدواریم با همکاری کشورها هرچه سریعتر این نتیجه را بگیریم، بر همین اساس این روند را ما از سر خواهیم گرفت.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره چرایی عدم تشکیل جلسات شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا علیرغم برخی گرانیها و مشکلات مردم، گفت: شورای عالی هماهنگی اقتصادی اساساً در مواردی دستور جلسه داشته است که ما نیاز به قانونی داشتیم که در حال حاضر دستیابی به آن روند طولانی است. گرانی مسکن نیاز به قانون ندارد و اگر نیاز به قانون داشته باشیم، با تأیید مقام معظم رهبری اجرایی میشود. ارتباط دادن گرانیها به عدم برگزاری جلسات به نظر من غیر منطقی است.
وی ادامه داد: جلسات اقتصادی دولت هم از سال 92 به طور منظم در هفته دوبار در حضور رئیسجمهور برگزار شده و هماهنگی تصمیمات در بخشهای مختلف اقتصادی دولت را پیگیری میکرده است که دبیری آن در یک دوره برعهده دکتر نیلی بود و اکنون برعهده آقای نهاوندیان است، در مواردی که نیاز به تصمیمگیری فراتر از قوه مجریه داشتیم جلسات شورایعالی هماهنگی اقتصادی تشکیل میشد که در دو سال گذشته این شورا هر کجا که لازم بود 50 جلسه برگزار کرده است، در ماههای فروردین و اردیبهشت به دلیل شرایط کرونا تعداد جلسات کمتر شد و در هفتههای آینده با توجه دستور کارهایی که داریم، جلسه برگزار خواهد شد.
سخنگوی دولت درباره رونمایی آمریکا از تحریمهای جدید علیه ایران گفت: من فکر میکنم حداکثر فشاری که یک دولت میتوانست بر دولت دیگر اعمال کند اتفاق افتاده است و ظرفیت بیشتری وجود ندارد. سیاست تحریم نتیجهای جز انزوای آمریکا در پی نداشته است، برخلاف انتظار تحریم کنندگان که فکر میکردند با تشدید تحریمها شاهد فروپاشی ایران خواهند بود این اتفاق رخ نداد.
وی گفت: زندگی ما با مشکل مواجه شده و این موضوع انکار کردنی نیست، اما امسال ما شاهد رشد بدون نفت خواهیم بود. واردات کشور کاهش پیدا کرده و بر حجم تولیدات افزوده شده است. زندگیها با مشکل مواجه شد اما در سایه اقدامات آمریکا نوعی تاب آوری در کشور شکل گرفت که آثار مثبت آن پس از برداشته شدن تحریمها هم ادامه پیدا خواهد کرد. طرح تحریمی اخیر آمریکا نیز نوعی خودزنی است و نشانه دیگری از تلاشهای تندروهای آمریکایی است که میخواهند دشمنی و خصومت با جمهوری اسلامی ایران را ابدی و برگشت ناپذیر کنند و تمام روزنههای دیپلماسی را ببندند.
پاسخ به مهر: به صاحبان تالارهای پذیرایی 16 میلیون وام به اضافه 50 درصد سرمایه در گردش تعلق میگیرد
ربیعی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه با توجه به بسته شدن تالارهای پذیرایی و اینکه آیا دولت برنامهای برای کمک به این واحدهای صنفی دارد یا خیر، گفت: تالارها جزو آن 13 رسته ای هستند که ما کمک به آنها را پیش بینی کردیم. اتفاقاً تالارها جز مشاغلی بودند که بنا به دستور ستاد کرونا تعطیل شدند، در واقع برخی مشاغل به خاطر عدم مراجعه مردم تشکیل شد اما برخی مشاغل به دستور دولت تعطیل شد که تالارها جز مواردی بودند که با دستور ما تعطیل شدند، بنابراین به صاحبان این مشاغل 16 میلیون وام به اضافه 50 درصد سرمایه در گردش تعلق خواهد گرفت.
سخنگوی دولت گفت: در آخرین تصمیم ستاد مبارزه با کرونا که در روز شنبه برگزار شد تصمیم گرفتیم که تالارهای پذیرایی در شهرهای کم خطر که وزارت بهداشت اعلام میکند با الزام به کاهش در پذیرش افراد میتوانند فعالیتهای خود را از سر بگیرند، در واقع تا 50 درصد ظرفیت این تالارها میتوانند پذیرش داشته باشند و بر این اساس برای آنها پروتکل نوشته میشود. البته علت گسترش کرونا در استان خوزستان هم مراسم عزا و عروسیهای دسته جمعی بوده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره عدم اهتمام دولت به افزایش قیمت در سالهای اخیر، گفت: من معتقدم نقدها نسبت به دولت باید منصفانه باشد و همه ابعاد موضوع را در بر بگیرد تا بتواند پیش روی مخاطب یک تصویر درستی به وجود بیاورد.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: در خصوص 7 سال گذشته آمار اقتصادی و اجتماعی و وجدان جمعی جامعه گواه است. در سال 92 که دولت سر کار آمد میزان تورم مشخص بود، رشد منفی هم داشتیم و بیش از 60 درصد هم کسری رشد وجود داشت.
ربیعی گفت: قدرت خرید رو به کاهش بود، بی ثباتی در اقتصاد وجود داشت و ما در چنین شرایطی کشور را تحویل گرفتیم. همچنین ما هیچگاه 800 میلیارد دلار درآمد نفتی نداشتیم. بنابراین باید یک مقایسهای میان این دو شرایط صورت گیرد.
وی با بیان اینکه کشور در آن دوره با تحریم «ترامپی» هم مواجه نبود، اظهار داشت: از طرفی آیا در این هفت سال اخیر تورم تک رقمی نشد؟ آیا رشد 12 درصدی را در صنعت تجربه نکردیم؟، آیا بازار ارز با ثبات نشد؟، آیا اقتصاد ما پیش بینی پذیر نشد؟، آیا ورود شرکتهای سرمایه گذار به ایران آغاز نشد؟، متوسط اشتغال ما در طول سالهای گذشته 450 هزار نفر بوده است. این وضعیت تداوم داشت و اگر میخواهید بگویید که در این 7 سال چه اتفاقی افتاده این موارد را هم ذکر کنید.
سخنگوی دولت افزود: ما با پدیده ترامپ؛ نامتعادل ترین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا مواجه هستیم که در یک کشور زورگو ابزار نظامی اقتصادی و سیاسی را در اختیار دارد.
ربیعی با بیان اینکه من هیچ ادعایی نمیکنم که جامعه امروز از یک زندگی خوب برخوردار و خوشحال است، افزود: اما علت این وضع هم مشخص است. باید بگوییم که اگر این دولت نبود وضع صد برابر از این بدتر میشد. علاوه بر این با کرونا هم مواجهه شدیم که بر روی اقتصاد تحریم زده ما چمبره زده است.
وی با طرح این پرسش که آیا ما در کرونا نمره قابل قبولی نگرفته ایم؟، گفت: در این دوره فشارهای داخلی و ناهمسانی ها هم بی نظیر بوده است. ما مدعی هستیم که با همین سیاستهایی که تاکنون دنبال کردیم و با توجه به همه محدودیتها، معلوم نبود دولت دیگری بتواند موفقیت بیشتری کسب کند.
سخنگوی دولت درباره وضعیت اشتغال در سال جاری هم گفت: بیشترین سهم ما از اشتغال مربوط به بخش خدمات بود و کرونا هم بخش خدمات را مورد حمله قرار داد، اما به خاطر شرایطی که تحریم برای ما به وجود آورد در برخی از حوزهها برنامه خاصی برای اشتغال داریم که نمیخواهم در اینجا توضیح بدهم.
ربیعی گفت: رئیس جمهور در ابتدای کرونا گفت که از شنبه شرایط کرونا عادی میشود و من 10 بار درباره این جمله توضیح دادم. من در آن جلسه حضور داشتم و گفتم که استانها تصمیمهای متفرق میگیرند و رئیس جمهور در آنجا گفت که از روز شنبه ستاد ملی کرونا تصمیم میگیرد.
وی درباره پیگیریهای تلفنی رئیس جمهور با اعضای کابینه که روزهای جمعه انجام میشود، افزود: بخشی از پیگیریها رئیس جمهور در قالب همین تلفنها است اما فقط همین نیست. جلسات حضوری و سایر موارد کنترل و نظارت هم هست.
سخنگوی دولت درباره روابط دولت و مجلس جدید نیز تاکید کرد: ما به تعامل میان دولت و مجلس خوشبین هستیم و به همدلی، همکاری و درک متقابل مجلس و دولت در رابطه با مشکلات کشور اطمینان داریم و آن را سازنده و به نفع مردم میدانیم. الگوی مدیریت کرونا را که همه در کنار هم بودیم، الگوی موفقی میدانیم.
ربیعی در پخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سوالی پیرامون اعلام خبر احتمال صفر شدن نرخ رشد جمعیتی کشور در فاصله سالهای 1410 تا 1415 و به صدا درآمدن زنگ خطر پیری و همچنین سیاستهای عملیاتی دولت نسبت به تشویق جوانان در حوزه ازدواج و فرزند آوری، گفت: این نگرانی تقریباً وجود دارد، کرونا هم باعث شد که ازدواجها به تأخیر افتاده و همچنین نرخ باروری را کاهش خواهد داد.
وی افزود: سیاستهای جمعیتی که ما دنبال کردیم و اخیراً هم در یکی از کمیسیونهای فرعی دولت مطرح شد، یکی از محورهای ایجاد مشوق در حوزههای بهداشت و درمان بود، همچنین محدودیت تحت پوشش قرار گرفتن فرزند در تأمین اجتماعی را برداشتیم. در حوزه مسکن یکی از طرحها «مسکن جوانان» بود برای کسانی که قصد تهیه اولین مسکن را دارند تا مشوقی برای ازدواج جوانان باشد.
سخنگوی دولت تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم که نگاههای فردی به زندگی، بچه، ازدواج و خانواده مهم است و صرفاً مشوقها نمیتواند تأثیرگذار باشد، ما باید در کنار مشوقها روی ارزشها و نگرشها متمرکز شویم. نمیتوان تغیر فرهنگ و نگاه اجتماعی به فرزند آوری را در این موضوع مورد توجه قرار نداد.
ربیعی اضافه کرد: در مجموع باید هم به مشوقها توجه داشت و هم به فرهنگ در این حوزه توجه کرد. نرخ رشد جمعیت ما از سال 1395 تغیر کرد و ما نباید بگذاریم جوانی جمعیت مان از بین برود.
وی در خصوص سه رقمی شدن تعداد جان باختگان کرونا و تصمیمات احتمالی دولت در این راستا، گفت: ما اکنون پیک دوم را نداریم، درحال حاضر استانهایی درگیر شدند که اصلاً پیک را تجربه نکرده بودند، بسیاری از آنهایی که روندشناسی میکنند، میگویند که این اتفاق رخ خواهد داد که پیک در استانهایی که تجربه نشده، اتفاق خواهد افتاد.
سخنگوی دولت افزود: همچنین شیب آمار جان باختگان هنوز روند صعودی ندارد و حتی در بعضی استانها مانند تهران همچنان کاهشی است، اما این میزان مراجعه ناشی از بیماریابی فعال بوده است.
ربیعی گفت: در همین راستا به استانداران اختیارات دادیم و حدود آن را هم ابلاغ میکنیم که هر استان و هر شهرستان در صورت شدت یافتن شیوع کرونا بتوانند تصمیمات لازم را در خصوص محدودیتها بگیرند و اگر مشاهده کنیم که این روند شیوع رو به افزایش است، حتماً تصمیمات سختگیرانه را مجدداً اعمال خواهیم کرد.
وی درباره برنامه دولت برای حذف پیمانکاران گفت: ما از برنامه سوم به این سو میگوئیم که دولت باید کوچک شود. برخی از پروژهها 3 ساله یا 6 ساله هستند و ما ناچاریم که آن را به پیمانکار بسپاریم و وظیفه دولت است که برخی از پروژهها را به بخش خصوصی بسپارد. یعنی اگر دولت بخواهد این پروژهها را تقبل کند دولت بزرگتر میشود و این موضوع آثار منفی به بار میآورد. بنابراین ما قطعاً باید نظارت خود بر این پروژهها را افزایش دهیم. تمام دستگاههایی که پیمانهای خود را واگذار میکنند باید تنظیم گری و نظارت خود را تشدید کنند وگرنه لغو اینها بزرگ شدن دولت را در پی خواهد داشت.
سخنگوی دولت درباره اظهارات اخیر سخنگوی قوه قضائیه درباره تبادل زندانیان با آمریکا گفت: استقلال قوا یک امر بدیهی است و آزادی زندانیان هم یک امر قضائی است و کسی منکر این موضوع نیست اما آنچه که دولت دنبال میکند بر اساس تصمیماتی است که در سطوح عالی نظام اتخاذ میشود و قطعاً اینگونه تصمیمگیریها از مجامع قانونی تعریف شده در دولت پیگیری میشود. پیگیری امور زندانیان و تبادل آنها نیاز به اقدامات قضائی دارد و باید انجام شود اما این کار دولت است و اگر مسئلهای از جانب دولت مطرح میشود در همین حدود است. اگر سخنگوی قوه قضائیه سوال میکردند حتماً خدمت ایشان توضیح داده میشد.
وی افزود: تبادلات زندانیان ایرانی و آمریکایی هم جزئی از سیاستهای فراقوه ای است که ملاحظات انسان دوستانه در آن وجود دارد. ما از دولت آمریکا خواستیم که فوراً مقدمات را برای بازگرداندن همه ایرانیانی که به دلایل واهی در آنجا زندانی هستند را فراهم کند. ما اقدامات آمریکا را شرمآور خواندیم و برای اینکه اثبات کنیم که ایالات متحده آمریکا واقع گویی نکرده طبق اصول خودمان و بر اساس تصمیمات فراقوه ای و بر اساس استقلال قوا اعلام کردیم که آمریکا دروغ میگوید و ما آمادگی تبادل زندانیان را داریم. بنابراین منظور ما پیام صداقت ایران و عدم صداقت مقامات آمریکایی بوده و طبیعی است که در اینجا هر قوهای تصمیم خود را میگیرد و تصمیم گیری درباره زندانیان هم بر عهده قوه قضائیه است.
ربیعی درباره دلایل عدم تشکیل جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی هم گفت: 4 بعد از ظهر فردا جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی متشکل از 40 نفر برگزار خواهد شد. جلسه فردا ترکیبی از حضوری و ویدئوکنفرانسی خواهد بود زیرا 40 نفر نمیتوانند در یکجا جمع شوند و ما چنین فضایی در اختیار نداریم. در دوران کرونا طبیعی بود که برخی جلسات تعطیل شوند. به جز شورای عالی امنیت ملی که 11 نفر عضو و برگزاری آن اهمیت دارد در دوران کرونا جلسات مختلف تعطیل شد. حتی مجلس شورای اسلامی در این دوره تعطیل شد و پروتکلهای وزارت ارشاد اجازه نمیداد که این جلسات تشکیل شود.
- http://etefagherooz.ir , etefagheroozonline.ir , اتفاق روز , اخبارایران , نشریه اتفاق روز , رباط کریم , شهریار , اخبارروز , اتفاق روز آنلاین , اتفاق , حوادث روز , اسلامشهر , بهارستان , پرند , ایران , کردستان , زنجان , البرز , قزوین , تهران