تحلیلگر مسایل اقتصادی در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی شهر مطرح کرد
نگرانی از محقق نشدن اعتبارات بودجه عمرانی
اجتماعی
بزرگنمایی:
شهرداری تهران با تکیه بر افزایش عوارض ساخت و ساز سقف بودجه سال ۱۳۹۹ را ۲۵ درصد افزایش داده است، برخی ناظران شهری بر این باورند؛ اگر مازاد تراکم در شهر محقق نشود، بخشی از پروژههای عمرانی عملیاتی نخواهد شد.
محمود اولاد در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی شهر، با اشاره به منابع درآمدی برای تحقق بودجه 1399 شهرداری تهران، گفت: بخش عمدهای از این منابع قرار است از اصلاحاتی که در دفترچه ارزش معاملات انجام شده و درآمدهای حاصل از این بخش 30 درصد افزایش پیدا کرده، تامین شود. در نتیجه این موضوع هم، عوارض ساخت و ساز افزایش قابل توجهی خواهد داشت.
او با بیان اینکه افزایش عوارض بخشی از منابع جدید درآمدی هستند، گفت: با این حال اینکه در چنین شرایط رکودی که ساخت و سازی وجود ندارد، کمی نگران کننده است. چرا که در مناطق شمالی شهر نسبت به طرح جامع مازاد تولید داریم یعنی طرح جامع در قسمتهای شمالی عملا در چند سال گذشته اشباع شده است و زمین زیادی برای ساخت و ساز نیست.
به گفته این کارشناس اقتصاد شهری؛ در قسمتهای جنوبی شهر هم توان خرید مردم بالا نیست و در واقع ناعدالتی رخ داد که در سالهای گذشته برای بالای شهر نشینها عوارض بسیار کمی در نظر گرفته شد و رانت زیادی به آنان داده شد، حالا که آنجا ساخت و ساز نیست و قرار است بافت فرسوده در جنوب شهر احیا شود، افزایش عوارض کمی ناعدالتی است.
اولاد معتقد است: تغییرات قیمتی میتواند بخشی از افزایش 25 درصدی سقف بودجه را پوشش دهد. البته هزینههای عمرانی یا بودجه تملک دارایی سرمایهای را افزایش یافته و به 47 درصد رسیده است، اما اگر مازاد تراکم محقق نشود، بخشی از پروژههای عمرانی عملیاتی نخواهد شد.
او با طرح این سوال که مشخص نیست شهرداری تهران عزم جدی برای کاهش هزینه هایش دارد یا نه، توضیح داد: درست است که سه، چهار سال پیش بودجهای که شهرداری با آن اداره میشد زیاد بود در واقع شهر گران اداره میشد، در حالی که شهر را میتوان ارزانتر هم اداره کرد. البته تلاشهایی هم در سالهای 96 و 97 شد به طوری که بودجه شهرداری تهران تقریبا رشدی نداشت و در محدوده 17 و 18 هزار میلیارد تومان ثابت ماند؛ با توجه به تورم، افزایش سقف بودجه قابل توجیه است، اما به نظر میرسد در شهرداری عزمی برای کاهش هزینهها در این چند سال به وجود نداشته است.
این تحلیلگر اقتصادی درباره تاثیر اصلاح ساختار شهرداری بر کاهش هزینهها هم گفت: اینکه اصلاح ساختار در کوتاه مدت اثرگذار باشد مهم نیست، مهم این است که این فرایند آغاز شود، اما عزم اصلاح ساختار باید باشد و هزینهها کاهش پیدا کند.
توسعه محلات به معنی کنار گذاشتن پروژههای بزرگ نیست
اولاد توجه مدیریت شهری به توسعه محلات را سبب مشارکت شهروندان در اداره شهر دانست و افزود: موضوع توسعه محلات در برنامه سوم توسعه شهر تهران با عنوان غیر متمرکز کردن بودجه در محلات هم دیده شده است. بحث این بود که آزادی بیشتری به مردم در تعیین اینکه عوارضی که در کجا و چگونه هزینه میشود، داده شود تا مشارکت بیشتری در شهر و محلهشان داشته باشند.
به گفته او؛ الان هم مبلغی که برای محلات در بودجه 1399 دیده شده تقریبا هزار و 370 میلیارد تومان است که با بودجه عمرانی 14 هزار میلیاردی کمتر از 10 درصد این بودجه است که به معنی کنار گذاشتن مگا پروژهها در شهر نیست. رویکرد اصلی در توسعه محلات اصلی افزایش مشارکت مردم بود به طوری که خودشان پای کار بیایند و در انجام پروژهها با پرداحت به موقع عوارض مشارکت کنند.
این تحلیلگر مسایل اقتصادی این را هم گفت که شهروندان باید بدانند پولی که پرداخت میکنند در کجا هزینه میشود این کار جز با مداخله آنان در انجام پروژهها امکان پذیر نیست.
- http://etefagherooz.ir , etefagheroozonline.ir , اتفاق روز , اخبارایران , نشریه اتفاق روز , رباط کریم , شهریار , اخبارروز , اتفاق روز آنلاین , اتفاق , حوادث روز , اسلامشهر , بهارستان , پرند , ایران , کردستان , زنجان , البرز , قزوین , تهران