رضا نجفی، با اشاره به فلسفه وجودی تأسیس بنیاد شهید اظهار کرد: به دنبال شور و حال و حرکت مردمی ملت شریفایران در سال 57 برعلیه ظلم و ستم حکومت منحوس پهلوی و اهدای خون در رسای اعتلای این انقلاب بزرگ، امام راحل یکی از اولویتهای ضروری حکومت نوپای جمهوری اسلامی را رسیدگی به وضعیت خانواده شهدا دانست و برهمین اساس در 22 اسفندماه 58 سازمان بنیاد شهید تشکیل شد.
وی افزود: امام راحل طی فرمانی 10 اصول اصلی را برای این نهاد انقلابی تبیین کرد که با نگرش دقیق به این اصول، کاملا مشخص می شود که آن امام موضوع آموزش و تحصیل یادگاران و فرزندان ایثارگران را به عنوان شالوده اساسی این نهاد پایه گذاری کردند.
نجفی بیان کرد: امروز متوجه درایت امام راحل و عالیقدر می شویم که چگونه ثمره آن افکار ،حضور چشمگیر جمع کثیری از این یادگاران شاهد و ایثارگر در عرصه های علم و دانش و فناوری شده است.
وی عنوان کرد: به دنبال آغاز جنگ تحمیلی لزوم فعالیت این نهاد بسیار چشمگیرتر و ضرورت رسیدگی به این قشر بیشتر تجلی یافت و در قالب دستورالعملهای مختلف بحث رسیدگی به وضعیت معیشتی خانوادهها، مسائل فرهنگی و آموزشی خانواده شهدا، جمعآوری و نگهداری آثار و وصایای شهدا در دستور کار قرار گرفت.
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کردستان اعلام کرد: پس از پایان جنگ هشت ساله رویکرد برنامههای اجرایی این نهاد تغییر خاصی پیدا کرد و با بهرهگیری از رهنمودهای مقام معظم رهبری که فرمودند:«امروز فضیلت زنده نگه داشتن یاد شهدا کمتر از شهادت نیست» حفظ دستاوردهای شهدا و ایثارگران و تبیین برنامههای ویژه به منظور ترویج فرهنگ غنی شهید و شهادتدر جامعه و بالاخص بین نسل جدید و تجلیل از مقام شامخ بازماندگان این عزیزان سرلوحه فعالیتهای بنیاد قرار گرفت.
وی عنوان کرد: در سال 1384 بنابر سیاستهای دولت وقت مبنی بر تجمیع برخی از نهادها و ادارات دولتی طرح ادغام سه نهاد بنیاد شهید انقلاب اسلامی، بنیاد جانبازان انقلاب اسلامی و ستاد رسیدگی به امور آزادگان از سوی دولت پیشنهاد و پس از موافقت مقام معظم رهبری به اجرا گذارده شد، سازمان جدیدی تحت عنوان بنیاد شهید و امور ایثارگران تأسیس و اساسنامه آن با اصلاحات انجام شده در قالب 12 ماده در فروردین 87 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است.
نجفی در ادامه عنوان کرد: بنیاد شهید و امور ایثارگران کردستان در حال حاضر با تعداد پنج هزار و 473 پرونده شهید و 9 هزار 294 پرونده جانباز و 831 پرونده آزاده در استان فعال است.
وی بیان کرد: بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کردستان در 10 شهرستان استان و چهار معاونت فرهنگی و آموزشی، تعاون و امور اجتماعی، توسعه مدیریت و منابع بهداشت و درمان در اداره کل استان مشغول خدمت رسانی به این قشر است.