به گزارش اتفاق روز ، همام الحمودی رئیس مجلس اعلای عراق با حضور دربرنامه تلویزیونی «بدون مرز» درباره سازوکار جدید پارلمان عراق، مبارزه با داعش، برنامههای جدید دولت عراق،تاثیر حشدالشعبی بر پیروزیهای عراق و اشتراکات فراوان ملی و مذهبی با ایران صحبت کرد.
الحمودی تاکید کرد که ایران شریک غم و شادی عراق بوده و مهمتر از همه ایرانیها زوار امام حسین(ع) هستند و عراق هیچوقت این اشتراکات مذهبی و عقیدتی را فراموش نمیکند. او گفت مردمش نسبت به حمایت کامل ایران در روزهای سخت جنگ با داعش وفادار خواهند ماند و هیچگاه شریک تحریمهای ظالمانه نخواهند شد چون خود قربانی تحریم هستند.
رئیس مجلس اعلای عراق گفت خبرهای دقیقی از تلاش آمریکا برای برگرداندن داعش از سوریه به عراق وجود دارد اما بسیج مردمی عراق هویت، عظمت و احترام را به نیروهای نظامی عراق برگرداند و این کشور را دوباره تبدیل به یک قدرت منطقهای کرده است که همه به برکت فتوای آیتالله سیستانی بوده است.
*انتخابات پارلمانی عراق با موفقیت انجام شد. به نظر شما اولویت پارلمان آینده عراق در این مرحله چه خواهد بود؟
ماموریت های جدید مجلس نمایندگان عراق در گام نخست باید متناسب با توسعه روند سیاسی و دموکراتیک در کشور و در مرحله دوم توجه به دوران پسا داعش و بازسازی کشور باشد. در ماموریت اول دو موضوع با اهمیت وجود دارد که بایستی مورد توجه قرار گیرد، اول بازسازی مناطق آسیب دیده و ایجاد شرایط مناسب برای بازگشت آوارگان و دوم ایجاد امنیت و جلوگیری ازظهور مجدد داعش است. اما درباره روند توسعه سیاسی و دموکراتیک در عر اق باید بگویم که از نحوه ائتلاف ها اینگونه بر میآید که ما در توسعه سیاسی و گفتمان پیشرفت کردهایم و از تقسیمبندیهای قومی و مذهبی گذشته و به هویت سیاسی رسیدهایم که بتوانیم با یکدیگر تعامل داشته باشیم. دولت آینده عراق باید پاسخگویی و رفع نیازهای مردم از جمله مسکن، امنیت و شغل باشد. نخست وزیر جدید برنامهای هم ارائه کرده که در مقایسه با برنامههای گذشته جامعتر است اما در این میان یک اولویت مهم دیگر وجود دارد که مجلس و دولت باید آن را انجام دهند که آن ایجاد حاکمیت قانون در کشور و مبارزه با فساد است. پس میتوان گفت ماموریتهای ما و دولت گوناگون و مفصل است.
*بر اساس توافق احزاب، قرار بود نخست وزیر در انتخاب وزراء آزاد باشد اما با گذشت چند ماه از اقدام نخست وزیر در معرفی وزراء به پارلمان، هنوز پارلمان پاسخی نداده است.
دراین قضیه قرار بود نخست وزیر وزرایی را معرفی کند که به او تحمیل نشده باشد و بلکه انتخاب از فهرستهای پیروز انتخابات باشد. میدانید نظام سیاسی عراق نظام پارلمانی است در نتیجه موافقت مجلس نمایندگان شرط اساسی است. ممکن نیست بتوان وزیری را معرفی کرد که پارلمان او را نپذیرد. در این زمینه نیاز به رضایتمندی دو جانبه یعنی رضایت نخست وزیر و پارلمان است اما در فهرست معرفی شده، برخی از وزرا فقط آرای نیم یا یک چهارم از اعضای پارلمان را دارند. همین اتفاق اساس مشکل بود و انتظار میرود به زودی حل شود.
*در انتخابات دوره گذشته پارلمان حدود 62.5 درصد واجدان شرایط رای دادند اما در این دوره فقط 44.5 درصد از مردم پای صندوقهای رای آمدند. با توجه به اینکه در دولت گذشته اقدامات مهمی در مبارزه با داعش و تقویت حوزه امنیتی کشور انجام داده است چرا میزان مشارکت در انتخابات در این دوره کاهش داشت؟
تجربهای که در عراق آغاز شد تجربهای جدید است و دشمنان تلاش دارند که مردم عراق در برابر این تجربه دموکراتیک ناکام بمانند. کسانی که در پی عقبگرد در کشورند چنین تبلیغ می کنند که فایده برگزاری انتخابات چیست؟ مدعی هستند که نتیجه انتخابات تنها عوض شدن چهرههاست و متاسفانه این تبلیغات به همراه اختلافات قومی و سیاسی نیز موجب شد که این حضور کمرنگتر شود. نکته دوم اینکه در خطبههای نماز جمعه که منتسب به مرجعیت عالی کشور است چندان برای مشارکت در انتخابات تبلیغ نشد واعلام شد مشارکت یا عدم مشارکت در حوزه اختیارات مردم است؛ این روند برای اولین بار در عراق مشاهده و از بیانات مرجعیت اینگونه برداشت شد.
*شما از سال 2005 تا 2018 نماینده مردم عراق در پارلمان بودید. مدتی هم نایب رئیس پارلمان بودید. با توجه به ساختار کنونی آیا معتقدید این پارلمان میتواند تشکلهای سیاسی کشور را گرد هم بیاورد ونوعی وحدت ملی در کشور ایجاد کند و هم زمان رویکرد نظارتی دقیقی بر قوه مجریه داشته باشد؟
باور ندارم در این زمینه شاهد تغییرات بزرگی باشیم. مهمترین تغییر همان تغییر نخست وزیر و شیوه کار نخست وزیر است. نمایندگان جدید پارلمان هنوز فرصت میخواهند تا با سازوکار پارلمان آشنا شوند در نتیجه پارلمان جدید با پارلمانهای قبلی تفاوت چندانی نخواهد داشت.
http://etefagherooz.ir/fa/News/243/خبر-دقیق-از-تلاش-آمریکا-برای-برگرداندن-داعش-به-عراق-وجود-دارد