ایران از بازار گاز اروپا جا ماند
چهارشنبه 15 اسفند 1397 - 11:49:43

به گزارش خبرنگار مهر، طی چند روز آینده شاهد افتتاح و بهره برداری رسمی پالایشگاه‌های گازی فاز 13، 24-22 پارس جنوبی هستیم. هر چند که آغاز به کار این پالایشگاه‌ها به معنی برداشت بیشتر از میدان گازی پارس جنوبی در مقابل رقیب قطری ایران است، اما نگاهی به اوضاع تجارت گازی ایران در مقایسه با همسایه گازی خود، روسیه، هشداری است که نشان می‌دهد تداوم سیاست‌های داخلی بر روال موجود، منافع ملی را در آینده تحت تأثیر جدی قرارمی دهد.
به گفته محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، میزان برداشت ایران از میدان گازی پارس جنوبی 580 میلیون مترمکعب در روز است که با تحقق برنامه‌های توسعه‌ای، این رقم تا پایان امسال با ثبت یک رکورد تازه، به بیش از 630 میلیون مترمکعب افزایش می‌یابد.
از بازارهای صادراتی گاز چه خبر؟
نگاهی به اوضاع صادرات گاز ایران نشان می‌دهد که کشور با وجود تلاش‌های بسیاری که در زمینه تولید و برداشت گاز داشته است، در حوزه توسعه صادرات این محصول استراتژیک چندان موفق نبوده است به نحوی که طی دوره فعالیتی دولت یازدهم و دوازدهم پرونده صادرات گاز به پاکستان و عمان همچنان روی میز باقی ماند و پاسکاری شد.
مذاکرات صادرات گاز به عراق هم در دولت نهم آغاز شد و نخستین قرارداد صادرات گاز به بغداد در سال 92 و چند ماه پیش از روی کارآمدن دولت یازدهم امضا شد. طبق این قرارداد خط لوله‌ای احداث شد که ظرفیت صادرات 35 میلیون مترمکعب گاز طبیعی در روز را دارد اما هم اکنون حدود 25 میلیون مترمکعب در روز به عراق صادر می‌شود
مذاکراتی که پیشتر برای صادرات گاز به بصره آغاز شده بود نیز در سال 94 به قرارداد منعقد شد و ایران برای تأمین 25 میلیون مترمکعب گاز در روز متعهد شد. این خط لوله اما با 20 درصد ظرفیت خود فعال است و روزانه 5 میلیون مترمکعب گاز به بصره می‌رساند.
مدت این قرارداد، شش ساله و ظرفیت آن 60 میلیون مترمکعب در روز است که باعث شده عراق، مشتری اصلی گاز ایران روی کاغذ باشد. با وجود اینکه اصولاً در قراردادهای صادرات گاز مدت زمان قرارداد 20 تا 25 ساله است اما این کشور به دلیل عدم چشم انداز دقیقی که در سیاست و اقتصاد خود داشت، مدت زمان قرارداد را شش ساله تعیین کرد.


http://etefagherooz.ir/fa/News/2272/ایران-از-بازار-گاز-اروپا-جا-ماند
بستن   چاپ