افزایش 16 درصدی عملکرد تولید پسته در واحد سطح
سه شنبه 7 دي 1400 - 22:32:23
|
|
«داراب حسنی» در واکنش به انتشار مطالبی درباره چالشهای صنعت پسته در برخی از رسانه ها، اظهار داشت: تغییرات اقلیمی به عنوان یک چالش جدی زیست محیطی در سراسر جهان است و بخش کشاورزی به دلیل شرایط حاکم بر آن، بیش از دیگر بخشها تحت تاثیر این تغییرات اقلیمی قرار گرفته و سرعت این تغییرات طی یک دهه اخیر به طور ملموسی افزایش یافته است.
وی افزود: با توجه به تغییرات ذکر شده، در میان گونه های باغبانی، پسته از پتانسیل سازگاری و تحمل بالاتری نسبت به تغییرات اقلیمی برخوردار بوده و اقدامات اجرایی-پژوهشی متعددی نیز در جهت کاهش اثرات این تغییرات به خصوص بر کشت و کار این گونه انجام شده است.
مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: از جمله اقدامات و پژوهش های انجام شده می توان به معرفی انواع روش های بهینه سازی آبیاری، توسعه اصولی سیستم های آبیاری قطره ای سطحی و زیرسطحی، توسعه سیستم های آبیاری زیرسطحی کم فشار، حذف آبیاری های غیر ضروری در فصل خواب درختان (در مناطق غیرشور) و ترمیم و اصلاح خطوط انتقال و توزیع آب در سطح باغ ها اشاره کرد. حسنی گفت: تجریبات موجود نشان داده است که بکارگیری این روش ها باعث افزایش 21 تا 100 درصد در تولید محصول، افزایش 36 تا 213 درصدی در بهره وری مصرف آب و کاهش 25 تا 50 درصدی در میزان مصرف آب می شود.
وی ادامه داد: توسعه استفاده از خاکپوش های مختلف (پلاستیکی، شن و کاه و کلش) جهت کاهش تبخیر و تلفات آب، معرفی ارقام جدید پسته با نیاز سرمایی پایین و سازگار با شرایط اقلیمی جدید، شناسایی و گسترش ارقام و پایه های مقاوم به شوری، خشکی و عوامل بیماریزا، معرفی مواد شیمیایی، معدنی گیاهی و غذایی تامین کننده نیاز سرمایی درختان پسته، ارائه روش های کاهش خسارت سرمازدگی بهاره، بررسی سازگاری بیش از بیست ژنوتیپ و رقم تجاری کشور در استان های غرب و شمالغرب، بررسی سازگاری با شرایط نامساعد اقلیمی و شرایط نامساعد آب و خاک ارقام و ژنوتیپ های مختلف در استان های با قدمت کشت طولانی، برگزاری کلاس های ترویجی و نیز در اختیار قرار دادن کتاب ها، نشریات و دستورالعمل های فنی و ترویجی، مقالات علمی و ترویجی به باغداران و کارشناسان ترویج نیز از جمله اقدامات انجام گرفته است که نقش قابل توجهی در کاهش تاثیرات منفی تغییرات اقلیمی بر کشت و کار پسته داشته است.
مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: با اقدامات انجام شده، علیرغم بروز تغییرات اقلیمی و شرایط بسیار نامساعد آب و خاک در اغلب مناطق تولید پسته، بررسی وضعیت تولید و عملکرد در واحد سطح طی سنوات گذشته موید و بیانگر افزایش تولید در واحد سطح بوده و متوسط عملکرد در واحد سطح از 740 کیلوگرم در هکتار در سال 1392 به 859 کیلوگرم در هکتار در سال 1399 افزایش یافته است که 16 درصد افزایش را نشان می دهد.
به گزارش ایرنا، براساس آخرین آمار فائو در سال 2019، ایران از نظر میزان تولید و سطح زیر کشت، رتبه نخست تولید پسته جهان و از نظر صادرات پس از آمریکا در رتبه دوم قرار دارد.
میزان تولید پسته در سال 1399 حدود 358 هزار و 244 تن بود که از این میزان 203 هزار و 637 تن به ارزش یک میلیارد و 371 میلیون دلار صادر شده است.
اکنون 25 استان کشور تولیدکننده پسته کشور هستند که استانهای کرمان، خراسان رضوی، یزد، فارس، خراسان جنوبی، سمنان، مرکزی، قم، سیستان و بلوچستان، تهران و اصفهان در تولید این محصول پیشرو هستند.
http://etefagherooz.ir/fa/News/17376/افزایش-16-درصدی-عملکرد-تولید-پسته-در-واحد-سطح
|